Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

Video

SEO optimizacija teksta sa WDF*IDF formulom

Kao što smo spomenuli nedavno, u ovoj godini među njemačkim SEO ekspertima najbitnija novina je bilo iznalaženje tzv. kontra formule za tekst tj. formule koja jako slično izračunava kvalitet teksta tj. sadržaja kao što to radi čika Google. Naizgled je formula vrlo jednostavna, međutim na kraju se ispostavlja da je ipak potreban neki alat da uradi posao za vas. Pogledajte video pa tek onda pogledajte primjer SEO optimizacije teksta ispod njega.

 


Mrzitelji matematike, mogu preskočiti do slijedećeg podnaslova 🙂

Dakle, finalna formula bi glasila: w = WDF * p * IDF

Magični sastojak “p” ne možemo otkriti, ali ćemo za radoznale objasniti ovu formulu:

WDF*IDF SEO tekst optimizacija

Lijevo od množitelja imamo dakle WDF, što je kalkulacija vrijednosti unutar  vašeg dokumenta tj. landing page-a. “lb” je njemačka oznaka za log2, TF je zapravo količina pojavljivanja ključne riječi za koju radimo analizu, unutar samog dokumenta. “L” je ukupan broj riječi u dokumentu, a “tc” je broj rezultata u SERP-u koje želite analizirati. Preporuka je da se uzme cijeli index, a ne samo top10 ili top100. Ovisno od “tc”, parametar i ide ka j, gdje je j=tc.

Desno od množitelja imamo IDF, dakle kalkulaciju vrijednosti unutar svih ostalih rezultata unutar indexa za tu ključnu riječ. Naravno da je to kompleksa računica i da iziskuje mnogo serverske snage, to je i glavni razlog zašto je potreban alat te nije moguće uraditi kalkulaciju putem Excel tabele. “ld” je njem. oznaka za log10, “R u R” predstavlja skup zbirova svih dokumenata u kojima se nalazi ključna riječ iz cijelog indexa, dok je N zapravo broj dokumenata koji se nalaze unutar indeksa.

Index je dakle skup svih dokumenata koji se nalaze za određenu ključ u Google bazi podataka.

Na kraju se dobije vrijednost “w” za svaku analizirajući stranicu tj. landing page, u glavnom od 0 do 16.

Primjer optimizacije teksta

Prije nego što počnemo raditi na optimizaciji teksta, trebamo znati šta tačno treba promjeniti. Stoga ćemo uraditi prvo WDF*IDF analizu i skladno njoj uraditi promjene. Naš alat vas prvo pita slijedeće:

WDF IDF početak

Dakle potrebno je unjeti ključnu riječ za koju želite da optimizujete landing page te navesti URL landing page-a za koji se radi tekst optimizacija. Da, tekst mora već biti online, analiza offline teksta nije tako efikasna, jer se gleda cijeli HTML code, a ne samo suhi tekst. Potom je potrebno izabrati Google verziju za koju želite da optimizujete. Da, sve balkanske zemlje su odvojene i teško je za sve odjednom raditi optimizaciju, iz prostog razloga što top100 izgleda skroz drugačije na svim jezicima, a i riječnik tj. frazologija je drugačija. Nakon što uradite upit (mi smo uzeli ključnu riječ “led televizor” za Google.RS i ovaj LP), dobijete nešto ovako:

WDF*IDF analiza za LED televizor

Ovdje dakle vidimo “w” vrijednosti stranica koje se nalaze u top10 za 6 najbitnijih riječi koje moraju se nalaziti u tekstu. Od tih vrijednosti izdvajamo maksimalne vrijednosti i prosjećne vrijednosti te prikažemo odnos našeg landing page-a naspram tih vrijednosti. To onda izgleda ovako:

Maksimalne i prosjećne vrijednosti zajedno sa LSI

Dakle, plava linija su maksimalne vrijednosti, crna linija su vrijednosti našeg landing page-a, zelena linija su prosjećne vrijednosti, a crvena linija je bivša vrijednost, o njoj kasnije više. Ispod se nalazi i tabela sa izračunatim vrijednostima, gdje vidimo da ovaj LP za pet riječi ima manju vrednost nego maksimum, a za riječ “frižideri” drži maksimalnu vrijednost. Cilj WDF*IDF optimizacije jeste da budete neposredno ispod plave linije tj. maksimalnih vrijednosti, ali nikako preko! U ovom slučaju je dakle potrebno ukloniti par puta riječ “frižideri”, a ostalih pet riječi dodavati dok u tabeli vrijednosti ne pozelene.

Ukoliko uklonimo riječ frižideri samo jedan put sa stranice, dobijemo odgovarajuću vrijednost: 2013-12-19_13h37_52

Da bi dodali ostale riječi koje su potrebne, moramo dakle formirati nove smislene rečenice. Ispod same tabele nalazi se dodatni spisak riječi koje trebamo spomenuti barem jedanput da bismo postigli optimalnu LSI vrijednost. LSI (latent semantic index) je zapravo vrijednost koja pokazuje da li vaš tekst nudi raznolikost ili jednoobraznost tj. da li koristite stalno iste riječi ili ima u tekstu sinonima, stručnih izraza itd. U to se ne broje padeži i slično. Naš spisak riječi dakle će vam pomoći da i taj dio uradite kako treba.

Ako dodamo dvije rečenice sa “mašine”, dobit ćemo optimalnu vrijednost. Dok za “veša” je potrebno četri spominjanja. To je upravo zbog IDF-a, čija inverzija stvara smutnju u glavi i bez alata se ne može. Uz to svaka nova riječ koju dodate kvari WDF pa se za svaku riječ mora ponovo računati, što zaista troši velike resurse.

Nakon što spomenemo “video” još 14 puta, “audio” još 15 puta, te “televizori” još 23 puta, dobijemo finalni rezultat:

Finalni WDF*IDF grafikon

Sada nam crveni graf pokazuje gdje smo bili, a crni kako sada stojimo. Rezultat WDF*IDF optimizacije jeste skoro uvijek dosta veći tekst nego što se prije nalazio na stranici.

Preduslov – dug tekst

Odlično je ako LP već ima dug tekst, jer kada se već radi WDF*IDF optimizacija, onda bi bilo odlično da udovoljimo Google te imamo:

 • tekst dužine najmanje 2000 riječi (najminimalnije je 250)
 • nekoliko slika unutar sadržaja (najmanje jedna autorska)
 • listu
 • tabelu
 • po mogućnosti autorski video

Kod WDF analize se gledaju svi HTML tagovi, tako i ALT tag, stoga se može koristiti za ovu vrstu optimizacije.

Gdje će to sve stati?

Opravdano se neki boje kako će tako nešto smjestiti unutar stranice, ali tu postoji mnoštvo od Google-a dozvoljenih varijanti. Jednu možete pogledati ovdje, a sami pronađite gdje je tekst.

Ko to može za mene uraditi?

Dok ne obezbjedimo mogućnost da sami uđete u alat i radite sami svoju tekst optimizaciju, mi vam nudimo tu uslugu za 60 EUR (u BiH 100KM + PDV) po tekstu. Vi nam dakle samo pošaljete za koji landing page i koju ključnu riječ želite tekst optimizaciju i mi vam vratimo tekst i slike koje trebate ubaciti i eventualno instrukcije ako trebate nešto skloniti sa tog landing page-a. Platit možete putem PayPal-a ili žiralno.

Naruči

Comments (9)

 1. Todorovic
  December 19, 2013 Reply

  Ćao Šabiću, evo šta mi je posebno paradoksalno. Sudeći po formuli, pozicija nekog URL-a zavisi što je i logično od svih konkurentnih URL-ova. Ali ako u trenutnu 20,12,2013 u 00:00 izbacim WDF*IDF optimizovanu stranu,čim se nešto updejta kod konkurencija moja optimizacija ne važi? Tj, da li ovo ima smisla samo za neke manje dinamične niše?

  • Nedim Šabić
   December 23, 2013 Reply

   Taktika je slijedeća: Ubaciš se u top10 poredeći svoju stranicu sa drugima, kada se etabliraš, malo dotegneš i onda si u optimalnoj verziji u top3. Onda pokušaš zauzeti “max w” sa 1-2 riječi koje su ključne tj. proof KW. Tada ti postavljaš “nove vrijednosti” i drugi se trebaju mjeriti na spram tebe. Tako jedan tekst se dotjeruje i do 5-6 puta, tako da svaki put Google vidi nešto novo i svaki put sve bolje ocjeni tekst. Ne preporučuje se iz prve izbaci najoptimalniju verziju teksta.

 2. Affiliate marketing savjeti za 2014.god. | SEO.ba Blog
  January 9, 2014 Reply

  […] za sve affiliate projekte ove godine radili isključivo onpage optimizaciju sa jakim akcentom na WDF*IDF optimizaciju teksta, o kojoj smo u ranijim videosima […]

 3. Mario
  February 28, 2014 Reply

  Odličan tekst i odlične prije svega korisne informacije.
  Koji servis za wdf predlažeš iz iskustva za optimizaciju stranog tržišta?

  • Nedim Šabić
   July 8, 2015 Reply

   Moj Mario, evo i javno da kažem da za naše jezike predlažem SEOlyze.

 4. Boban
  March 21, 2014 Reply

  Pozdrav Nedime.
  Pokušao sam da naručim optimizaciju sa WDF*IDF formulom za moj sajt ali nisam dobio odgovor mailom. Ako možete da mi odgovorite ili da mi date neka uputstva kako da ovo odradimo.
  Pozdrav

  • Nedim Šabić
   July 8, 2015 Reply

   Ako je i dalje aktuelno, javi se preko kontakt forme ovdje na sajtu. 😉

 5. Mikica
  July 18, 2014 Reply

  E kad bi to tasko bilo. Onda bi neki malčice pametniji program, pravio stranice po formuli, po mogućstvu unikatne, i to bi bio kraj potrebe za pisanjem tekstova na webu od strane čoveka. Ali, srećom, nije tako.
  Nešto škripi u vačoj logici, a to je i viralnost, ili potencijal teksta da privuče pažnju i da ga posetilac podeli sa drugima. Tto ne mogu formule, nego neki drugi, srećom, još uvek, ljudski faktori. Takod a ta formula nije tačna, čak u dobroj meri nije tačna, ali mođe biti lepa za teorijsku analizu i marketing.

  • Nedim Šabić
   July 8, 2015 Reply

   Ja ništa oprečno Vašoj izjavi nisam rekao. U svakom svom predavanju popujem da automazicija ne može biti korisna, ali eto nekad se mora ponoviti da bismo se razumjeli. Alat ovaj koristi samo da vas podsjeti da niste šta zaboravili i malo pomogne postaviti prioritete.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *