SEO vijesti

Ranking bez linkova

3 Comments 17 prosinac 2013

Jučer smo govorili kako pomoću formule WDF*IDF možemo u Google-u postići rezultate bez linkova ili kada je konkurencija jača, sa manje linkova nego što bi nam inače bilo potrebno. O WDF*IDF-u sada nećemo opširno, samo ćemo reći da služi za SEO optimizaciju tekstova, koji moraju biti što duži, a minimalno 2000 riječi, što je mnogo sadržaja. Međutim, u budućnosti (možda čak i u 2014.) je moguće da neće Google brojati linkove nikako, kao što to ima namjeru uraditi vodeći pretraživač u Rusiji tzv. Yandex.Alexander Sadovsky (Head of Search u Yandexu) je rekao nedavno u jednoj prezentaciji da su pripremili sve u Yandexu da budu prvi pretraživač koji neće brojati linkove. Dobro, a šta će se onda brojati?

Linkless ranking

1. Social media signali – oni su već i kod Google-a prva korelacijska tačka, a u budućnosti mogu samo postati važniji. Tu je samo izazov pretraživačima da razlikuju prave profile od lažnih i tako ne broje svaki lajk ili share, nego samo one od pravih profila.

2. Onpage statistika – kada posjetioc dođe sa pretraživača, da li ostaje ili se vraća nazad na pretraživač. Ako ostane, koliko ostane i šta tačno radi. Da li se jako dugo zadržava, da li intenzivno čita ili gleda video? Da li na kraju se upiše u newsletter ili kupi nešto. Dakle brojanje mikrokonverzija do besvjesti.

3. Sadržaj – sada je i dalje kralj sadržaja tekst i još nisu našli bolji metod da ocjene kvalitet teksta od formule WDF*IDF (zato i funkcioniše). To im je i najteži zadatak, jer još nije smišljena bolja formula za analizu teksta. Ali još teži posao je analizirati kvalitet i izvor slike, da li je to baš slika autora ili je skinuo negdje na netu, te koliko je kvalitetna informacija na toj slici, da li je infografika ili samo slika koja podvlači empatiju ili neku drugu emociju? A ako se radi o videu, koji bi trebao biti primarni medij u budućnosti, već stvari stoje bolje, jer je lakše utvrditi izvor i kvalitet, na spram ponašanja gledaoca kada pokrene video. A najbolji članak je svakako onaj koji ima dug i kvalitetan tekst, prilagođen WDF*iDF-u, zatim ima najmanje jednu, a po mogućnost što više dobrih autorskih slika, te svakako video koji će biti glavni dio sadržaja i zaintegrirati posjetioca.

Uskoro očekujte video o WDF*IDF-u …

Share Ranking bez linkova on Google+       

Vasi komentari

3 komentara

  1. Zoran says:

    Ovo je već dosta staro, no onda se sve svodi na društvene mreže? Znači nove stranice koje još nisu uopće razvijene bi se trebale orijentirati na društvene mreže što se tiče inicijalnog probijanja na tržište?

  2. Dejan says:

    Hvala ti puno Nedo na ovom tekstu. Očekujemo još dosta novih tekstova. 🙂


BlogloveFollow me!

Preporuka literatureGood to Great - Jim Collins

Jedina knjiga koju bih svakome preporučio ko se bavi ili želi baviti ozbiljno bilo kojim businessom. Svaka stranica je vrijedna čitanja. Uskoro detaljan opis.Tipping Point - Malcom Gladwell

U svakom poslu postoji preokretna tačka. Kako je prepoznati i kako se snositi sa pozitivnim posljedicama koje slijede nakon nje naučite od sjajnog Gladwella.

Trenutno reading


Blink - Malcom Gladwell
Naučni dokazi da srce treba slušati. Samo kako ...?


Investment Punk - Hörhan Gerald
Zašto su bogati sve bogatiji, a vi srednja klasa samo rintate i rintate? Ovaj investment bankar pojašnjava zašto i mogući izlaz iz srednje klase čiji jaz se stalno povečava prema bogatim.

Extra projekti

Malo je projekata koji dugorocno dobro cine, a ovo su neki koji su jako odgovorni i korisni za zajednicu, a krasi ih izdrzljivost:

www.spaja-lica.com - Bivsi studenti daju stipendije trenutnim studentima. Prioritet imaju odlicni studenti sa slabim imovinskim stanjem.

www.fondacija-dar.com - Fondacija koja zblizava ljude, radi na stvarnom dijalogu i brine se o lokalnim pojedinacnim ugrozenim slucajevima.

www.stipendije.ba - Za one koji zele pratiti sve konkurse za stipendije na jednom mjestu. Vrlo azuran i koristan projekt.

www.advokati.ba - Lista svih advokata u BiH po gradovima i djelovima gradova. Konačno se mogu porediti i advokatske usluge.

© 2021 SEO.ba Blog.