Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

SEO vijesti

Core Web Vitals Update završen, novi Title Tagovi i nedostatak podataka u Google Search Console

Mnogi od vas su vjerovatno upratili “veliku novost” sa kojom je Google pokušao zataškati činjenicu da su opet uprskali Core Update, već nekoliko puta za redom. Ovaj put je riječ o Core Web Vitals Core Updateu koji je najavljivan čak godinu i pol prije implementacije, ali opet nisu uspjeli u tome da poprave kvalitet rezultata pretrage.

Velika promjena kojom je Google zastrašio javnost jeste činjenica da od neki dan neće samo izmijeniti vaš Title Tag u slučaju da ste postali brend, tako što doda vaše ime brenda na kraj Title Tag-a kada ga prikazuje u rezultatima pretrage (SERPovima), nego će sada svojevoljno mijenjati Title Tag kada oni misle da tako treba. U ovom članku ćete saznati zašto to nije strašno i kolike razmjere je zapravo Core Web Vitals Update imao.

Dinamični Title Tag unutar rezultata pretrage

Do sada je bilo pravilo da ukoliko na određen landing page, tj. URL unesete Title Tag kao npr. “Auto gume – Gumaglavucuva.com”, Google će taj Title Tag preuzeti kao naslov unutar rezultata pretrage, ako se pojavite za neki keyword ili baš taj keyword “auto gume”. Jedina izmjena koja je bila moguća jeste da dodatak za brend iza crtice Google nekada doda sam od sebe, tj. onda kada smatra da ste zaista postali brend. Tada je dovoljno da kao Title Tag stoji “Auto gume”, a Google bi sam dodao “- Gumaglavucuva.com”. Naravno, u tom trenutku kada postanete brend i sami ste naveli nešto iza crtice, pojavit će se Title Tag koji liči na “Auto gume – Gumaglavucuva.com – Gumaglavucuva.com”, tj. naziv brenda će se duplirati. To je znak da možete maknuti svoj dodatak i da će Google ubuduće automatski dodati naziv vašeg brenda. Jednom kada se to desi, teško je izgubiti taj “dodatak”.

Primjer Title Taga u rezultatima pretrage

S tom činjenicom smo super živjeli jer smo mogli eksplicitno da kažemo šta želimo da tu piše i tako kontrolisati situaciju. Od neki dan se to promijenilo, jer sada Google sebi uzima pravo da izmijeni taj Title Tag ako ga smatraju neadekvatnim. Recimo da smo mi stavili kao Title Tag “Majstor Meho”, a prodajemo auto gume, onda će Google maknuti taj besmisleni Title Tag i staviti nešto kao “Ljetne i zimske gume – Majstor Meho” ili neku drugu ludu kombinaciju koja nas može iritirati. Istina je, ipak, da Google će testirati više takvih kombinacija i vidjeti postoji li možda nešto bolje od onog što ste vi smislili, a to je trenutno u min. 13% slučajeva upravo tako, tj. Google izmijeni vaš Title Tag jer nije adekvatan.

To je percepcija nekoga neupućenog u SEO i to je sasvim dovoljno za razumijevanje tematike, međutim to nije svrha dinamičkih Title Tagova. Naime, moguće je da mi sa našim URLom rangiramo i za “auto gume”, “ljetne gume” i za “zimske gume” unutar Top10. Ukoliko Title Tag u oba slučaja glasi samo “Auto gume – Gumaglavucuva.com” onda je to suboptimalno. Šta ako u tom slučaju kada neko gugla “ljetne gume” naš Title Tag glasi “Ljetne gume – Gumaglavucuva.com”? Pa da, to bi bilo svrsishodno i povećalo bi nam naš CTR unutar SERPova. Upravo to Google pokušava da uradi. Naravno, ne uspijeva na svim jezicima jednako dobro, a nije ni toliko rasprostranjena pojava, manje od 20% Title Tagova su izmijenjeni. Google uzima random elemente i stavlja ih u Title Tag, tako vam se može činiti, jer ste vi to ugledali, ali tema je mnogo kompleksija i uglavnom nema razloga buniti se zbog tih izmjena jer Google će vratiti stari Title Tag ako novi ne bude imao veći CTR. Stoga, naslonite se i uživajte u novoj cirkuskoj predstavi koja zapravo zasjenila sljedeći događaj.

Propali Core Web Vitals Update

Google je neobično dugo najavljivao Core Web Vitals Update i očekivalo se da će imati ogroman udio u težini unutar algoritma. Ono što se desilo jeste da su trebali duže vremena da izračunaju i na kraju je razlika rezultate prije i poslije ovog upadate-a čitavih 1%. Da, dobro ste pročitali, samo 1%. Dakle, kratko rečeno, ovaj update je mnoge firme koštao jako puno novca da implementiraju Core Web Vitals po preporukama Google-a, a nagrada koju su za to dobili je skoro nepostojeća. Da li je riječ o greški, tj. radi li se o tome da će Google vratiti taj update pa pokušati ponovo, ostaje da vidimo. Ono što trenutno možemo zaključiti jeste da je vrijeme uloženo u optimizaciju drugih faktora bolje investirano vrijeme, a Core Web Vitals još nisu toliko zreli da se vrijedi intenzivnije baviti s njima.

Nadam se da niste mnogo razočarani ukoliko ste ipak dali sve od sebe. Na kraju će vam korisnik biti zahvalan, samo eto, Google vas ovaj put nije nagradio zbog toga što ste popravili User Expierience (UX). SEO alat Sistrix je uradio detaljnu analizu i na osnovu svih domena koje prate pokazao da je razlika samo 1%.

Google se, naravno, povodom tog sramotnog rezultata nije oglasio, već su servirali medijima izmjenu za dinamičke Title Tagove. Nemojte da vas grafikon zavara, pogledajte lijevo na Y osu pa ćete vidjeti da se radi o decimalima, a ne o većim razlikama.

Google Search Console opet ne funkcionira ispravno

Prije nekoliko dana su kasnili podaci za GSC, sada je to opet slučaj. Od jutros se pojavila i sljedeća poruka:
Google Search Console upozorenje

Jučer su potvrdili na Twitteru da imaju problema, kako vidimo na screenshotu.

Ukoliko je ova vijest za vas beznačajna, znači da provodite premalo vremena unutar GSC, što nije dobro. Zato vam preporučujem da pogledate ovaj video i kako biste razumjeli zašto je GSC jedan od najbitnijih izvora podataka za svakog ko se bavi sa SEO-om.

Game bài đổi thưởng
Link with us