Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

SEO vijesti

Ljeto s tri značajna Google (core) update-a

Ovih dana je lako biti zbunjen ako ste SEO početnik ili entuzijazista. Naime, od prvog juna nije prošao niti jedan dan da nije objavljena neka vijest o Google update-ima, a zapravo niko ništa konkretno ne govori, niti imamo neke konkretne podatke, osim jasnog zaključka da su krenule tektonske promjene. Između ostalog, najavljen je i Google update pod imenom “Page Experience Update” koji je prema najavama vjerovatno najveći Google update od famoznih Panda i Pinguin update-a od prije deset godina. Međutim, kada imate pregled situacije nema potrebe za strahom niti nagađenjem, a u ovom članku ćemo vam pokušati prenijeti taj pregled.

Prije nego što ponudimo pregled situacije, želimo još jednom podvući činjenicu da glasnogovornici Google-a, koliko god bili popularni, zapravo nemaju uvid u algoritam, pa čak ni u tokove objava Google inžinjera. To je još jednom potvrđeno u situaciji kada je Sistrix pitao Sullivana putem Twittera zbog čega nema najave, a njegov odgovor je bio da nema najave jer nema ni core update-a.

sistrix twitter junski google update

Par dana kasnije Google je najavio core update:google twitter junski update

Bitno je znati da je i jedan od glasnogovornika javno na Google Webmaster obraćanju rekao da niko od glasnogovornika nije upućen u algoritme i da je samo John Mueller saznao neke detalje tokom godina, ali da mu ni to mu nije omogućilo da dobije bilo kakvu vrstu pregleda. Također je naveo da je zapravo interna politika da njih uopšte ne upućuju u to.

Dakle, prestanite gubiti vrijeme slijepo prateći tu PR mašinu —  vaš SEO u konačnici neće biti bolji ukoliko to gledate, osim ako ste apsolutni početnik. U posljednih 5 godina ukupno sam pogledao možda 10min video materijala tog serijala i ništa nisam propustio. Puno su bitniji realni podaci iz vlastite prakse nego PR od strane Google glasnogovornika. Ne kažem da nije svrsishodno, ali pošto moraju govoriti generalno, nikada nećete dobiti koristan pojedinačni feedback za vaš slučaj. A za neke teme, kao linkbuiling na primjer, definitivno nećete dobiti realnu sliku.

No dobro, vratimo se pregledu situacije. Naime, Google je najavio sljedeće update:

 • Junski Core Update: Počinje 1.6.2021. i završava 14.6.2021., dakle tek sutra ćemo moći konkretno reći o čemu se radi. Više o tome ćemo malo kasnije.
 • Julski Core Update: Počinje vjerovatno 1.7.2021. a završava 14.7.2021. i zapravo predstavlja samo drugi dio junskog update-a.
 • Page Experience Update: Počinje 15.6.2021. i završava tek 31.8.2021. i on predstavlja tu veliku promjenu koju Google najavljuje već posljednjih godinu i pol dana.

Junski i Julski Core Update

Klasični core update-i se u zadnje vrijeme nisu nešto proslavili. Zato Google prilazi ovom update-u jako pažljivo i pošto imaju mobile-first politiku, junski core update će uraditi promjene samo na mobile verziji, a onda u julu slijedi desktop verzija. To je onako kako su oni rekli. Međutim, radi se samo o rezervnom planu (ako zeznu, kao što su zadnjih pet update-a zeznuli) koji im pruža mogućnost da odrade popravku u julu, a da ne ispadne PR katastrofa.

Fake News UpdatePrema dosadašnjim saznanjima, ovaj core update će vjerovatno dobiti ime “fake news update” jer zapravo degradira sadržaj koji spada pod fake news, kao i članke gdje se nepravedno kleveću slavne ličnosti. Razlog tome jeste da ne postoji pravna mogućnost da uklonite lažnu vijest o vama ako ste slavni i to vam narušava reputaciju.

Naravno, potrebno je raditi SEO u obliku reputation managementa na vrijeme i zauzeti Top10 sa svojim (ili klijentovim) imenom na vrijeme, da upravo takve vijesti ne mogu narušiti reputaciju, ali to je rijedak slučaj. Češće se događa da se pojavi vijest koju ne možete ukloniti, a npr. imate sudsku presudu da niste krivi po toj tački. Tome Google želi stati u kraj. Više o tim navodima možete pročitati na SEJ ili čak na NY Times ako ste pretplaćeni.

SEO zaključak je da će news site-ovi proći jedno ozbiljno češljanje po jedinom načelu – autoritet. Žuta štampa bi mogla doživjeti neugodna iznenađenja zbog klevete, ali ne mora značiti da će to nužno biti tako, jer iz Google ugla možda upravo ta žuta štampa prođe neočekivano dobro zbog autoriteta.

Ono što će Google vjerovatno dodatno kazniti, tj. pokušati kazniti, jesu lažni product review rich snippeti (lažne ocjene – zvjezdice). Oni su do sada dobro provjeravali da li se ocjene uklapaju sa matematičkim osnovama, a sada će vjerovatno dodatno zategnuti kriterije, tako da će AggregateRating rich snippeti biti popularni ovih dana. Kako možete provjeriti da li su vaši snippeti ok? Nemojte zaokruživati ukupnu ocjenu. Ako tvrdite da proizvod ima 5 ocjena, na primjer tri petice, jednu četvorku i jednu tricu (ukupno 22 poena i 5 ocjena), vaša prosječna ocjena za taj proizvod će biti 4,4 i nemojte je zaokruživati. Isto tako, ako vam je rezultat 4,37 ili 3,666, nemojte nikako zaokruživati. Tada je nebitno da li su ocjene stvarne ili ne, Google vam ne može zamjeriti. Osim ako ste uključili da se može glasati, onda će Google glasati i vidjeti da li se ukupna ocjena ispravno prilagodi nakon ocjenjivanja. Ako to nije slučaj, vjerovatno slijedi kazna.

Najsigurniji način da se sačuvate ovog scenarija jeste da koristite Google My Business unos za vašu firmu i šaljete korisnike da tamo ostavljaju ocjene i samo te rezultate prikazujete na vašoj stranici. Postoji mogućnost da se to automatski poveže, pogotovo ako imate web shop. O tome ćemo govoriti na jednom od narednih časova SEO škole. Kako biste dobili obavijest za taj i buduće časove, pretplatite se na YouTube kanal SEO škole.

Sistrix visibility index

Svoju analizu junskog update-a je upravo objavio Sistrix koji tvrdi da su stranice koje zaista pomažu korisnicima u rješavanju konkretnog problema dobile boost, a stranice koje samo iznose činjenice, ali ne i rješenja su ga izgubile. Uz to, izgleda da je Google vrednovao čitave domene, a ne pojedinačne URL-ove. Usporedite vaš visibility index sa najvećim konkurentom i provjerite da li je došlo do simetričnih pomjerenja. Sistrix je našao mnogo takvih primjera.

Page Experience Update

Ovo je zapravo taj update koji treba donijeti dugo najavljivane promjene. Naime, određeni onpage faktori će dobiti značajniju ulogu u Google algoritmu jer Google želi smanjiti značaj backlinkova i zato usability faktorima daje sve više prostora. O tome smo govori na času SEO & Usability u 2021. godini, a glavnina tih faktora su tzv. Page Experience faktori među kojima skupina tzv. Core Web Vitals zauzima značajnu tj. novu ulogu. Faktori koji su odlično smišljeni i u suštini zamjenjuju ne tako sofisticiran faktor kao što je page speed, tj. brzina učitavanja čitave stranice su:

 • LCP (Largest Contentful Paint) – koliko treba da se učita najveći element unutar mobile above the folda (ATF)
 • CLS (Cumulative Layout Shift) – metrika koja prati da li se elementi pri učitavanju pomjeraju i da li mogu proizvest tzv. misclick
 • FID (First Input Delay) – ukoliko korisnik klikne nešto, kao npr. polje za unos, koliko brzo se ono odazove

Core Web VitalsTo je najprostije što se ukratko može reći o Core Web Vitals. Njima smo posvetili jedan jako dug i kvalitetan čas na kojem smo i objasnili kako najefikasnije popraviti te signale i dodatno kako uticati na TTFB (time to first byte) koji također dobija na težini unutar algoritma.

Što se tiče vremenskog roka, 15.6.2021. počinje rollout mobilnog Page Experience Update-a i trajat će dvije sedmice, a sredinom augusta (15.8.2021.) slijedi desktop varijanta koja će ići do kraja augusta. U ovom slučaju nije riječ o PR-u, nego Google-u zaista treba mnogo vremena da to izračuna. Većina SEO stručnjaka je uvjerena da oni već od februara računaju punom snagom i da će 1.7.2021. samo prikazati rezultat toga. Lično sam prvi put oduševljen metrikama i Google-ovom pristupi temi, gdje su na vrijeme najavili metrike i pojasnili kako da i mi ispravno izmjerimo. Naravno, nisu otkrili prečice kako riješiti probleme, ali zato smo mi na času pokušali napraviti upravo to.

Od vremena kada smo objavili taj video, Google je napravio promjenu u računanju CLS-a o kojoj možete pročitati ovdje. A mi smo u Medior školovanju pojasnili i taj dio te kako sebi napraviti Google Data Studio Dashboard za kontrolu tih metrika. Između ostalog, te metrike možete mjeriti putem Screaming Froga, ukoliko ga konektujete sa API Page Insight-om od Google-a.

Ukoliko želite dobiti još svježije i preciznije podatke, i to da se prikazuju u Google Analytics-u, dijelimo sa vama dio materijala iz Medior SEO školovanja koji možete pogledati ovdje.

Zaključak

Sve u svemu — ništa strašno i ispravan korak u pravom pravcu. Brinite se da korisnici imaju dobar doživljaj (usability) dok su na vašim stranicama i Google će vas nagraditi. To trebate raditi čak i da Google nikada ne nagradi to, jer će vam se tako povećati stopa konverzije (conversion rate) i na kraju ćete biti zadovoljni i vi i korisnici. Da li će svi ovi Google update-i biti korisni i dobri, ne zna ni sam Google. Oni se tome nadaju, a i mi. Vrlo lako je moguća ogromna pometnja i velika šteta, ali isto tako je moguće da su konačno “uboli” update i da će 1.9.2021. svanuti jedan novi Google poredak koji će korisnike mnogo brže dovesti do onoga što traže, što je ustvari uvijek glavni cilj Google-a. Bilo da ste se pripremili ili ne, sada ćete vidjeti da li ste ispravno postupili. Ukoliko Google odluči da je ova serija update-a uspješna, novi core update će vjerovatno biti tek u novembru (kao inače), a do tada se SERP-ovi neće mnogo mrdati, što će nekome biti velika radost, a drugima velika tuga. Da biste za sljedeći put bili pripremljeni i da biste dobili uputstvo kako nešto popraviti, ako to želite, pratite SEO vijesti na ovom blogu i pretplatite se na naš YouTube kanal. Sretno svima sa update-om! Za više SEO znanja pretplatite se na naš YouTube kanal i unesite se na newsletter SEO škole.

Comment (1)

 1. Darko
  15/06/2021 Reply

  Hvala na napisanom!
  Kao i uvjek, zadovoljstvo je čitati tvoje tekstove Nedime.

Leave a comment

Your email address will not be published.

Game bài đổi thưởng
Link with us