Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

SEO vijesti

Google glasnogovornik podvukao važnost unikatnog sadržaja

Tokom 9. časa Junior SEO škole pokazali smo šta je WDF*IDF analiza i kako je trebamo upotrijebiti da se osiguramo da nismo preskočili neki segment sadržaja. Naime, izuzetno je bitno da usporedimo sopstveni sadržaj s konkurencijom i da u najmanju ruku obradimo sve teme koje je konkurencija obradila, što nas može dovesti u unikatnu poziciju da naš sadržaj jedini objedinjuje sve bitne segmente.

Kao šlag na tortu, savjetovali smo da nakon što uspijemo u agregaciji svih bitnih segmenata, što možemo provjeriti WDF*IDF analizom, da dodamo još nešto što nema apsolutno niko od konkurencije, a moglo bi biti krucijalno za korisnika da sazna dok konzumira taj sadržaj. Glasnogovornik Google-a John Mueller je upravo to potvrdio 14. maja 2021. godine u svom “Google Search Central SEO Office Hours” formatu.

Ko nije pogledao video snimak časa o WDF*IDF-u može ga pogledati ovdje:

Tačnije, John Mueller je rekao da puko nabrajanje činjenica, o kojima pišu i konkurenti, nije dovoljno. “Trebate pokušati ponuditi dodatnu vrijednost, jer ukoliko svi prenose isto, onda bi Google mogao da uzme bilo koju stranicu i postavi je na top poziciju i korisnik bi bio sretan”, rekao je John. Moment u kojem to kaže možete pogledati ovdje:

On je plastično naveo primjer nabrajanja prostih činjenica kao što su adresa i broj telefona neke institucije. Kao glasnogovornik Google-a, on ima zadatak da odvrati slušatelje od stvaranja spam sadržaja, kao i lošeg sadržaja, jer oni potroše mnogo novca da suzbili one koji i dan danas nađu način da takav sadržaj plasiraju u longtail, a nekad i u shorttail segmentu te uspiju ostvariti top pozicije. Uglavnom su tu agregatori nekakvih pukih činjenica, a napredniji spameri izmiksaju sadržaj sa drugih stranica i tako  često postignu da kao jedini imaju sve segmente na jednom mjestu pa ih Google nagradi. Pod miksanjem se ne misli na bukvalan copy-paste, nego se takvi tekstovi provuku kroz tzv. content spinnere pa se pojedine riječi zamijene sinonimima, ispremještaju se rečenice itd.

Jedini način da se razlikuješ od spamera

Ono što spameri ne mogu tek tako jeste kreirati sadržaj o novom segmentu ili aspektu sadržaja koji niko do sada nije spomenuo. Dakle, kada uskladimo naš sadržaj sa WDF*IDF analizom, on je na nivou nekog spamera i tek kada ubacimo dodatnu vrijednost koje se još niko nije dotaknuo, stvaramo nešto unikatno i tako stavljamo Google-u do znanja da nismo spameri.

Kada slušamo glasnogovornike nikada ne treba plastične primjere koje oni navode uzimati bukvalno i usko ih shvatiti, jer se bezbroj puta ispostavilo da su oni željeli da oni koji čitaju između redova i razumiju to i primjene, a nisu to tako rekli jer bi bilo prekompleksno za prosječnog slušatelja takvog formata. Ako ste ikada pratili te videe, mogli ste primijetiti da SEO znanje slušatelja nije baš na zavidnom nivou, stoga možete razumjeti zbog čega glasnogovornici ne žele komplikovati sa primjerima.

Neovisno od toga šta Google kaže, ovaj savjet je zapravo jako koristan iz ugla korisnika, a tokom nekoliko Junior SEO časova smo spomenuli kako je važno kreirati landing page-eve za bitne keywode, tako da korisnici nemaju potrebu vraćati se na Google i tražiti odgovore na pitanja koja su se javila dok su čitali naš tekst. Umjesto da napuštaju našu stranicu, korisnike treba da vodimo s teme na temu i na kraju im sugerišemo djelo koje će ići u našu korist. To možemo samo ako korisnici zaista nađu kod nas sve što im padne na um dok čitaju članak, tj. da im serviramo sve odgovore odmah i na jednom mjestu.

Proširi svoje SEO znanje

Ako ti je ova vijest zanimljiva i želiš redovno dobijati najnovije SEO vijesti, lajkaj naš fanpage na Facebooku na https://www.facebook.com/sabicnedim i ako želiš više SEO znanja, pretplati se na naš Youtube kanal na https://www.youtube.com/c/nedimsabic gdje možeš naći preko 60 video snimaka časova uživo sa Junior SEO školovanja i svake druge sedmice jedan novi video.

Leave a comment

Your email address will not be published.

Game bài đổi thưởng
Link with us