Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

Ostalo

Sat i budilnik na Android telefonima

Who wants this Android action figure?Ima već nekoliko sedmica od kada sam ponosni vlasnik Samsung Galaxy S2 mobitela, ali nisam do sada stigao napisati ništa o tome, niti tom novom svijetu kojem sam pristupio sa njegovom kupovinom. Prvi problem sa kojim sam se suočio jeste bio problem budilnice ili ti ga budilnika. Nekoliko dana je trebalo da shvatim kako funkcioniše i gdje griješim. Kada sam našao rješenje, ostavio sam u browseru tab otvoren koji me podsjećao da trebam o tome pisati. Od tada je prošlo nekoliko sedmica, a tab je još uvijek tu, što znači da Macbook Air nisam gasio sedmicama i da se WordPress buni da mi je Firefox star. No vratimo se problemu i njeogovom rješavanju.
Problem je u razmišljanju! Kako razmišlja neko ko nije imao Android mobitel? Naštimaš budilnik, ugasiš telefon, on zazvoni ujutro, ti se probudiš, sve ok! Međutim sa čika androidom to ne može tako, jer ako ugasite telefon, to je kao da ste ugasili kompjuter, dakle on ništa ne radi pa čak te i ne budi! To je do toga jer stariji telefoni imaju build in budilnik i ona aktivira telefon, a android telefoni su već kompjuteri!
Druga varijanta koja sam mislio da je riješenje. Ok, ako mora biti upaljen, onda ću ugasiti ton, da me pozivi ne bi probudili, a budilnik je valjda dovoljno pametan pa će skontati. Međutim, ne zvoni. Onda sam mislio da je do toga jer sam okrenuo display prema dole, jer kod HTC androida kada okreneš display prema dole on automatski se prebaci u nečujni modus. Slijedeću noć okrenem ga prema gore, ali on ujutru, već pogađate – ne zazvoni!
Onda sam se zabrinuo da mi telefon nema budilnik i počeo već tersati kako je android glup, čuj nema budilnik, tj. ne radi mu osnovna funkcija, itd. kad naletih na par pitanja po android forumima. Očigledno nisam prvi kojem je to bilo čudno, ali što je smješno, nisu ljudi davali tačne odgovore, nego su sličnima kao meni davali linkove do aplikacija koje ipak zvone kada je ton isključen itd.
Takav isfrustriran obratim se Senadu Uki, koji je i glavni krivac što sam kupio S2, pa mu velim da me to nervira. Kaže on meni gdje je caka, čudeći se kako meni to nije bilo jasno, jer on kao programer razmišlja kao android, a ja još uvijek kao user (hvala Bogu :). Fazon je u slijedećem: Naviješ fino budilnik i staviš telefon u – tara ra ta ta raaaa – flight modus. Onda ne možeš dobijati pozive, a uključena ti zvonjava. Eto tako jednostavno.
Isprobano radi, samo pazite kada štimate budilnik da poklikate i kojim danima će zvoniti i da naštimate glasnoću i da svjetli android tj. da je upaljen budilnik.
Sad će neko pomisliti kako je to sve komplikovano i kako to njemu ne treba bla bla truć truć … Pa možda bih se i složio da su ovi smartphone-i stvarno za geekove i za one koji su aktivni u socialnim medijima, jer ne vidim stvarno što bi recimo mojoj mami trebao ovakav telefon …
ps. idem update-ovati programe na Airu i jednom ga restartovati, zaslužio je 🙂

Comments (14)

  • Nedim Šabić
   September 7, 2011 Reply

   Probat ću ako Bog da pa ti javim šta je bilo.

 1. Anes Lozo
  September 7, 2011 Reply

  “Naviješ fino budilnik i staviš telefon u – tara ra ta ta raaaa – flight modus. Onda ne možeš dobijati pozive, a uključena ti zvonjava. Eto tako jednostavno.”
  Sta ako ja odrzavam neki veliki sistem i ja otisao kuci, navijem sebi alarm da suta ustanem na posao, a u toku noci nesto se pokvarilo, a mora se popraviti do ujutro i mene zove sefonja ili direkotor nije bitno, a ja nedostupan, ma nije to bitno bitno je da meni zvoni alarm ujutro XD lol
  Naravno ovo je samo jedan od primjera i moje misljenje je da to treba popraviti, sada sto se programeri vode nekom logikom cudnom, jer oni rade od 8 do 17 i oni nemaju puno briga osim ako imaju rokove do kada moraju da zavrse neku aplikaciju ili slicno 😛 hehe
  Ja licno imam trenutno Nokiu E72 i ugasim zvona, ostavim vibraciju ako neko zove i navijem sat i ujutro me normala budi 🙂 takodjer sam to radio sa iPhone 2G dok sam imao tako da vjerujem da i novi iPhone ima istu mogucnost, a ne kao Android XD
  Uh odulji ja XD lol

  • Nedim Šabić
   September 7, 2011 Reply

   Anese, možeš ti da ti zvoni telefon i budilnik, to nije problem, samo mi nije jasno kako to nisi skontao?

   • Anes Lozo
    September 7, 2011 Reply

    Ili se ti pravis budala ili mene smatras budalom, ali hajde ja sam jos gori kada komentiram?!. Selam

    • Nedim Šabić
     September 7, 2011 Reply

     Saburlija, kakvo je to ponašanje? Ti pišeš kako ti treba da zvoni telefon i radi budilnik i kako je to velika greška jer to Android ne može. A Android to može, samo uključiš budilnik i ostaviš telefon normalno. A može i uključiti vibru i izgasiti tonove, može i to. Tako da te može šef u sred noći probuditi, a i budilnik kada mu je vrijeme. Sad jasnije?

 2. Anes Lozo
  September 7, 2011 Reply

  Iz tvog teksta od “Druga varijanta koja…” pa do “…Eto tako jednostavno.” govori da Android nema tu mogućnost i mislim da se nismo razumijeli kao inace! Uglavnom ne planiram u buducnosti da koristi Andorid, jedino ako budem primoran, ali pored Apple-a sumnjam 😉 Dosta rasprave za danas!

 3. Amar
  September 7, 2011 Reply

  Postoji aplikacija Mobile Manager koja sasvim uspjesno radi na fazonu white list / black list. Pa fino shefa dodas na white list i kazes mu “odbij sve pozive osim white list”.. i cao.

  • Nedim Šabić
   September 8, 2011 Reply

   Cool, zvuči dobro.

 4. Faruk
  February 10, 2012 Reply

  mozda ja nisam nesto dobro shvatio, ali ne kontam sta je problem sa alarmom? kao ne zvoni ako stavis android na silent?
  Evo upravo probao sa AlarmDroid aplikacijom, radi i kad je telefon na silentu, i kad je okrenut, i kad nije 🙂
  poz

  • Nedim Šabić
   February 28, 2012 Reply

   Problem je da ne radi bez aplikacije. 😉

 5. Dusan
  April 8, 2012 Reply

  A kako rade podsetnici? U svim telefonima koje sam imao do sada kada napravis podsetnik telefon te podseca u podeseno vreme zvukom koji traje bar minut. Kod ovog telefona te isto podseti ali samo u trenutku kratkim zvukom koji izaberes. Sta ako sam bas u tom trenutku u drugoj sobi. Nema sanse da cuejm. Po meni treba da podseca bar minut. Kako se to podesava? Probao sam i sa kalendarom i sa zadacima, ali nisam uspeo. Uvek samo kratak zvuk i nista vise.

 6. Dusan
  April 8, 2012 Reply

  Zaboravih jos nesto. Kako se biraju abecedna ili cirilicna slova za pisanje poruka ili imena. Pise da treba prevuci prstom po razmaknici ali nista se ne desava. Probao sam sa biranjem tastatura i nista. Zna li neko?

  • Nedim Šabić
   April 9, 2012 Reply

   Nisam to tražio, ali uskoro će i meni zatrebati, pa ako nađem, javim ti. Mora biti način, ako ništa nekom drugom aplikacijom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *