Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

Ostalo

Kuhinje po mjeri u BiH

NAPOMENA: Ovaj blog članak je iz 2011. godine!

Selidba u novi stambeni prostor je uvijek radost i patnja u jednom. U jednu ruku se čovjek raduje (u glavnom) lijepšem i boljem životnom prostoru, dok sa druge strane odmah mu na um padnu muke selidbe, namještanja te maltretiranja sa majstorima. Potragu za optimalnom kuhinjom, smo moja supruga i ja počeli tri mjeseca prije useljenja u novi stan pa se ispostavilo da je čak i to bilo kasno. Ko bi se nadao da u BiH u nekim stvarima ipak treba planirati? Ukratko ću vam dati par savjeta o čemu trebate voditi računa, kako bi što prije došli do vaše željenje kuhinje i pokušati porediti nekoliko firmi koje su nam nudile svoje usluge.

Pripremni radovi

Prije bilo kakve potrage za firmom koja će vam izraditi vašu kuhinju, pokušajte što preciznije nacrtati tu vašu željenu kuhinju. Izmjerite precizno prostor u koji želite uklopiti kuhinju te napravite detaljnu skicu istog. Nakon toga morate znati da prosjećna širina jednog kuhinjskog elementa iznosi 60cm, potom možete napraviti raspored. Dupli element ili spojena velika ladica je 90cm, dok ostava za piće je 30cm. Napravite što detaljniju sliku vaše kuhinje, zajedno sa napom i visećim elementima, ukoliko ih želite imati. Imajte na umu da vam vodo- i elektroinstalacije već određuju nekoliko stvari, stoga ste sretni ako gradite iz nova pa možete sami reći gdje da budu te instalacije, a ako ne smijete dirati te stvari, onda pripazite da su vam sudoper i mašina za suđe blizu vodoinstalacija, a da su frižider, pečnica i kuhalo blizu elektro instalacija. Sa tom skicom možete sada posjetiti neku firmu ili nacrt poslati emailom da vidite koliko bi sama kuhinja koštala.

Izbor elektronskih aparata

Ukoliko želite i elektronske aparate kupovati nove, najbolje se odlučiti za jedan brand i ne kombinirati razne firme, jer rijetko koji kuhinjski salon surađuje sa svima, stoga ćete morati praviti kompromise. U tom segmentu nemojte slušati hvalospjeve tj. rekla-kazala od komšinice, nego se fino raspitajte tj. prosurfajte po netu i nađite testove aparata i uradite poređenje. Unaprijed bi bilo dobro da znate šta tačno svaki aparat mora moći, da se u moru (većinom nepotrebnih) funkcija ne izgubite. Većinom su to samo marketinški slogani i izmišljotine, koje vam u svakodnevnici malo znače. Ono što je presudno, ako gledate dugoročno jeste potrošnja električne energije. Pa obratite pažnju da vaši aparati imaju najmanje “A” klasu, a po mogućnosti čak “A+” ili “A++”. To su znatne razlike i na samo jednom aparatu godišnje možete uštedjeti jako mnogo. Ono što vam ad-hoc mogu reći jeste da izbjegavati aparate firme Candy, a aparati firme Beko nisu uopšte toliko loši. Naravno u svemu prednjače njemački proizvođači, stoga je naravno odlično ako imate dublji đep i možete sebi priuštiti Bosch, Siemens ili Bloomberg. Međutim i među njima ima crnih ovaca, stoga nemojte štedjeti na tih 10min. što ćete provesti na internetu pročitavši članke o aparatu koji želite kupiti. Bitno je znati da uređaji za balkansko tržište (pogotovo kod Gorenja) imaju druge oznake, iako su identični aparatima koji se prodaju na zapadnom tržištu.

Firme za izradu kuhinja

Nakon što imate jasnu sliku šta želite, tek onda se upustite u avanturu zvanu – kuhinjski saloni i firme. Pošaljite slobodno svoj upit i putem emaila i postojećih web stranica firmi koje to nude. Odgovor će u većini slučajeva potrajati nekoliko dana, ali jako često ćete ga dobiti. To je jako pozitivno, tako po informacijama kojim dobijete možete odmah isključiti nekoliko firmi. Bilo to po cijeni ili po nemogućnosti izrade ili nedobavljivosti robe. Bitno pitanje pri upitu jeste rok izrade. Standardni rok izrade iznosi 30 dana, a kod nekih firmi čak i 45 dana, što je jako mnogo, jer svi se nadaju da to ide mnogo brže. Stoga riješite to pitanje na vrijeme.

Mediapan vs. ploče

Što se tiče cijena, možete računati da za 1000KM po metru dužine kuhinje (koja ima viseće elemente) ćete dobiti dobar kvalitet. Na tržištu se javljaju i cijene od 300KM pa nadalje. Kao što je to često slučaj i ovdje vrijedi “koliko para toliko muzike”. Ono što sam naučio jeste da mediapan kao materijal ne opravdava skoro duplo veću cijenu, a kao drugo teže je ga čistiti i tragovi prstiju ostaju svugdje. Stoga moja preporuka vama jeste da ne štedite na aparatima, nego upravo na nepotrebnom luksuzu. Ukoliko imate dovoljno novca, opet je vrijedno razmišljanja da li uzeti mediapan ili ne, jer mediapanske ploče se godinama zgule kao folija i nije ih lahko popraviti kao obične ploče, kojima je samo potrebno lakiranje.

Garancije

Interesantno je da mnoge firme nude jako kratku garanciju na kuhinje, a standardna garancija za aparate je 5god. Neke od firmi su čak davale samo garanciju od godinu dana, dok neke firme daju čak garanciju do 15 godina i na kuhinju i na aparate. Prosjećna garancija na kuhinje je 2 godine, stoga ponude od 5 godina i više su itekako dobre.
Postoje također i garancije na kašnjenje, tako neke firme nude same od sebe penale (kaznu) za svaki dan kašnjenja isporuke, umanjivši standardno cijenu kuhinje za 1% po danu. To pokazuje da na ovom tržištu postoji itekako velika konkurentnost, što je dovelo i do velike zrelosti proizvođača. Zamjetno je također da svaka firma već u proljetno vrijeme ima jako popunjene kapacitete, što nisam očekivao.

Komunikacija

To pokazuje i činjenica da je samo jedna firma, nakon što sam poslao upit i odbio ponudu, ponovo zvala sa poboljšanjim upitom. Neki ipak nisu nikad odgovorili na email i što je najzačudnije, neki nisu nazvali kada je bio ugovoren telefnski dogovor. Međutim većina firmi je tu pokazala zrelost i uspješno komunicirala, pokušavajući prenjeti web komunikaciju na telefon, pa sa telefon na sastanak. Ono što nismo doživjeli jeste to da neka firma nije želila da nas primi u svoje prostorije i besplatno nam napravi 3D skicu kuhinje. Svugdje je to urađeno samoinicijativno.
Izrađene skice su odlične, dok kod crtanja tu i tamo neki projektant se nije baš snalazio i tračio dragocjeno vrijeme, a bilo je i onih kojima se nije sviđala naša skica pa su željeli da nam nametnu neke dizajnerske trendove, iako im je bilo poznato da sam lično studirao dizajn i da mi je žena umjetnica. Kako god, na kraju smo dobili egzaktno ono što smo željeli, a to je bitno.

Dostava i montaža


Svima nam je poznato da prisutnost majstora u kući stvara nervozu i da se jedva čeka da odu, a da pri tome ipak urade posao kako treba. Međutim u većini slučajeva to nije slučaj, pa se mora ponovo raditi i prepirati oko kvaliteta. To isto ljudi očekuju od montera prizovođača kuhinja i tu je jako bitno da atmosfera u firmi pri posjeti bude odgovarajuća i da imate osjećaj da se zna ko sve vodi i da se vodi računa o kvaliteti usluge i izrade. Mi smo za divno čudo imali puno sreće i naši majstori su perfektno odradili posao, jako mirno, staloženo i bez srkleta. Rezultat možete vidjeti na slici. Naša topla preporuka ide firmi “Nova Ambijenta” iz Sarajeva, koji su opravdali očekivanja u kvalitetu i nešto višu cijenu nego kod konkurencije. Nadam se da ćete i vi uspjeti naći magičnu kombinaciju i doći bez gubitka živaca do željene kuhinje.

Cijene

Odustao sam od tabelarnog prikaza i poređenja firmi iz nekoliko razloga. Ono što je bitno znati da za isti crtež smo dobili ponude od 1500KM do 7000KM za izradu kuhinje. Dok za iste aparate se pojavila varijacija do 1000KM od firme do firme. Poslije oficijelnog kuhinjskog salona firme Gorenja (koji su bili za moj pojam neopravdano skupi, iako izuzetno kvalitetni), najskuplja je bila upravo “Nova Ambijenta”. Međutim kod njih smo dobili sve što tražimo – materijale, aparate, ugovor sa predefinisanim penalima, brz rok isporuke i odličnu garanciju. Ostale firme su nam samo dakle predstavljale kompromis, na koji mi nismo htjeli da pristanemo kod stvari kao što je kuhinja, jer valja sa njom 5-10 godina deverat.

Plaćanje

Skoro svaka od firmi nudi plaćanje na 12 rata preko Unicredit i Raiffeisen banke i to kako oni kažu beskamatno. Neki nude i kamatno plaćanje na 24 rate. Kod nekih je bilo moguće i finansiranje preko BBI banke, preko “halal” kredita. U prosjeku je svaka firma davala 10% popusta na placanje u gotovini.

Zaključak

Iako je BiH tržište malo, izgleda da ima puno posla u ovom segmentu pa je tako i široka ponuda. Od prejeftinih nekvalitetnih kuhinja do dizajnerskih preskupih rješenja za ugodno kuhanje. Firme ko firme su u prosjeku jako komunikativne, a kvalitet se dobija po principu “koliko para toliko muzike”. Ako se želi štedjeti, najbolje je zaobići izradu u mediapan materijalu, a nikako ne bi trebalo štedjeti na elektronskim aparatima kod kojih izuzetno treba obratiti pažnju na potrošnju električne energije. Naša topla preporuka ide firmi:

Comments (6)

 1. Haris Čusto
  19/07/2011 Reply

  Nice :), pošto sma prošao kroz iste probleme, i kuhinja koju smo naručili nije bila standardna (postavljana je u potkrovlje, i sa jedne strane ide kosi korv pa je i kuhinju trebalo prilagođavati) moja prepruka ide firmi http://www.eromerc.com/ koji su stvarno bili profesionalni i na sve detalje koje smo tražili da se prilagode reagirali više već profesionalno.

  • Nedim Šabić
   19/07/2011 Reply

   Drago mi je da se gomilaju pozitivna iskustva u BiH.

   • Fatima
    27/01/2012 Reply

    Imam pitanje za gospodina Haris Čusto.Mozetel postavit sliku vase urađene kuhinje u potkrovlju.I ja bi radila kuhinju u potkrovlju i isto ima jedna kosina sa jedne strane,pa voljela bi vidjet kako su vama uradili kuhinju.Bas zbog te kosine.Unaprijed hvala

 2. Mensur
  30/01/2012 Reply

  Super kuhinja. Od kojeg materijala su napravljene fronte i kolika je bila konacna cijena kuhinje (bez uredjaja)?

 3. Slavine
  02/07/2013 Reply

  Dobri su savjeti koji dajete. Ja sam se isto odlucila za jednog proizvodjaca elektricnih uredjaja takodjer jer mi je izaslo jeftinije. Za lijep izgled kuhinje, bitan je i odabir slavine i sudopere, meni se dopadaju velike, sudopere poput restoranskih i visoke slavine sa malim tusem. Lijep pozdrav, Dora.

 4. irfan
  14/02/2015 Reply

  Pozdrav svima
  Koje jos firme osim nove ambijente rade moderne i kvalitetne kuhinje u sarajevu i okolinu?
  Mislim od ovih najskupljih.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *