Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

Ostalo

Kuće na solarnu energiju

NAPOMENA: Ovaj blog članak je iz 2010. godine!

Biti djelimično ili totalno neovisan od energetskih izvora bi sigurno svako volio, ali možda nije svakome poznato da je to danas itekako moguće. Magična riječ na tu temu je solarna energija. Iskorištavanje sunčeve energije i svjetlost je došlo na nivo da jedna čitava kuća može funkcionisati bez ikakvog dodatnog izvora energije. Današnji solarni paneli i čitavi solarni sistemi su tako napravljeni da generišu dovoljno električne energije, griju vodu i pokreću sistem grijanja. Postoje tri vrste kuća na solarnu energiju:

1. Pasivne solarne kuće

One koriste solarne panele u večini slučajeva samo da bi grijali vodu i preuzimaju djemično proizvodnju struje, dok se ostatak mora ipak crpiti iz mreže elektrodistributera. Ove kuće ne akumuliraju energiju i po noći se u potpunosti napajaju iz lokalne elektromreže. Optimalna solarna kuća proizvodi toliko energije da može pokriti dnevne potrebe. Radi nemogućnosti akumulacije energije, višak proizvedene energije propada ili se prodaje elektrodistributoru i tako smanjuje dodatno troškovi za struju. Ove kuće imaju također prednost što funkcionišu na sistemu automatskog provjetravanja, tako da u kući stalno se nalazi svjež zrak.

2. Null solarne kuće

Ove solarne kuće proizvode tačno onoliko električne energije koliko im je potrebno na dnevnoj bazi, bez korištenja energije od elektrodistributora. Također cjelodnevno funkcioniše sistem grijanja vode, ali najčešće ne i grijanja. Ovaj sistem koristi ili veliki akumulator ili lokalnog elektrositributera da višak proizvedene energije akumulira i kasnije koristi. Dugoročno se isplati odmah na početku napraviti svoj akumulator.  Za ovakve kuće potrebna je jako dobra izolacija i u zimskom periodu je pokuđeno otvarati prozore. Ustajali zrak se filtrira kroz oseban sistem u potkrovlju.

3. Plus solarne kuće

Sistem se zove “plus” jer proizvodi višak energije, pored kućnih potreba za strujom, toplom vodom i čak grijanjem. Ovaj sistem može da ugrije ogromne količine vode koja se skladište u velikom rezervaru pored ili ispod kuće. Izvoz električne energije je potreban, a za noćno snadbjevanje koristi sistem silosa. Na ovaj način pored snadbjevanja kuće sa energijom i štednje tih izdataka se čak i zaradi.

Troškovi ugradnje ovog sistema iznose samo 10% od ukupnog iznosa gradnje kuće. Dakle ako vas kuća košta 200.000 KM, za ovaj sistem će te trebati odvojiti 20.000 KM, što je dugoročno gledano itekako isplativo. U Njemačkoj tek postoji oko 200 solarnih plus kuća, a u Bosni po mom saznanju manje od pet. Vjerovali ili ne, postoje specializovane firme u BiH koji rade postavljanje solarnih sistema. Treba napomenuti da naknadno ugrađivanje solarnih sistema i nije baš rentabilno, nego se na to mora misliti u samoj fazi planiranja kuće, jer kroz određene arhitektonske poteze se može ugroziti rad čitavog sistema. Takva jedna greška je pozicioniranje kuće uz ulicu, a ne uz sunčevu putanju.

Najčešće pitanje postavljeno na ovu temu jeste: Dobro, ali šta zimi?
Novi solarni sistemi više ne rade na sunčevu toplotu, nego na sunčevu svjetlost, tako da produktivnost cijelog sistema zna nekim zimskim danima biti veča nego ljeti. Bitno je samo da je dan i da nije tmurno i oblačno. Solarni sistemi koji primarno koriste sunčevu toplotu po mojim računicama nisu isplativi u BiH.

Comments (20)

 1. dajdja
  03/11/2010 Reply

  I ova analiza ti je dobra samo je malo investitora u BiH koji su spremni da urade ovakvu kucu.Pare su uglavnom kod primitivaca a oni o tim stvarima ne razmisljaju.

 2. Sedin
  07/03/2011 Reply

  Mogu li zamoliti za telefone osoba koje se bave ugradnjom solarnih sistema? Hvala!

  • Nedim Šabić
   08/03/2011 Reply

   Poslao sam vam na email.

 3. viktor
  15/11/2011 Reply

  Mozete li mi reci da li je moguce u stanu sa 15 m2 staklenih i balkonskih povrsina postaviti panele koji bi davali kolicinu energije za male potrosace.

  • Nedim Šabić
   15/11/2011 Reply

   Nisam toliki strucnjak da bih znao precizno odgovoriti. Pitaj ljude iz energis.ba oni zasigurno znaju.

 4. rusmir
  20/02/2012 Reply

  Zdravo.Mogu li zamoliti za broj telefona osobe ili firme koje se bave ugradnjom solarnih sistema? Hvala!

 5. Siniša
  28/02/2012 Reply

  Planiram da gradim kuću i interesuje me ko je najbolji od izvođača za ugradnju solranih sistema kao i koja je najbolja oprema.

  Možete li mi poslati broje telefona preduzeća koja se bave ugradnjom solarnih sistema?

  Hvala

  • Nedim Šabić
   28/02/2012 Reply

   Mislim da Vam na to mogu najbolje odgovoriti momci iz energis.ba i posavjetovati Vas kako najbolje napraviti kuću. 😉

 6. emir
  21/03/2012 Reply

  znaimame koliko košta ugradnja, solarnih ploča na kuću i kako skolopiti sa elektroprivredom ugovor o prodaji struje? lijep pozdrav

  • Nedim Šabić
   09/04/2012 Reply

   Najbolje bi bilo da se javite firmi Energis i sa njima to vidite.

 7. miodrag
  13/10/2012 Reply

  Mozete li mi reci koja je cjena ugradnje solarnog sistema za stambenu zgradu povrsine 200 kvadrata?

  • Nedim Šabić
   22/10/2012 Reply

   To ćete morati pitati neku lokalnu firmu. Cijena se ne računa po m2 nego po kwp, pa pa tako za 1 kwp možeš očekivati cijenu od 3800-5000EUR, a za a za 5 kwp ca. 20000EUR.

 8. mirsad
  27/10/2012 Reply

  Moze,u narednom periodu se radi na tom da ce fotonaponske celije biti ugradjivane na ,odnosno staklene povrsine,prozori fasade itd,izrada studija vrsi se trenutno u Schweiz,bice skuplje ali je izvodljivo.

 9. Ado
  04/12/2012 Reply

  Pozdrav
  u bih ima poprilicno firmi koje se bave ugradnjom solara, samo je upitno koliko su strucne i iskusne.
  Dobio sam ponude od nekoliko firmi i 10kw kosta
  oko 30.000km, 15kw oko 45.000km sistem kljuc u ruke. Povrat ivesticije 5-7 godina,ali prije svega treba :
  – registrirati djelatnost „proizvodnja električne energije“ kod nadležnog suda u FBiH, pribaviti okolinsku dozvolu ili mišljene o neizdavanju iste od ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša po pitanju izgradnje solarne fotonaponske elektrane,

  – izraditi elaborat tehničko-ekonomske opravdanosti izgradnje solarne fotonaponske elektrane u kojem će se detaljno analizirati uvijeti i opravdanost izgradnje iste, opis primjenjene tehnologije, izbor opreme, opis lokacije (ozračenost, geografska položaj i sl.), analiza uvijeta za izgradnju, vrijednost investicionih ulaganja, dinamika plana izgradnje i sl.,

  – pribaviti suglasnosti od nadležnih institucija (urbanističku suglasnost, prethodnu elektroenergetska suglasnost od nadležne elektroprivrede, građevinsku dozvolu i dr.),

  – izraditi investiciono-tehničku dokumentaciju (glavni projekat) i izvršiti reviziju istog, riješiti imovinsko-pravne odnose vezane za nekretnine (za predmetnu lokaciju ili predmetni objekat).

  Nakon što potencijalni investitor, podnese u sklopu zahtjeva za izdavanje prethodne dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane svu traženu dokumentaciju prema Pravilniku za izdavanje dozvola – licenci

  i uplati jednokratnu naknadu za obradu zahtjeva, postupajući po inernim aktima FERK-a izdaje se Prethodna dozvolu za izgradnju solarne fotonaponske elektrane. Procedura ispred FERK-a (nakon što se utvrdi da je zahtjev kompletan tj. dostavljena sva tražena dokumentacija u sklopu zahtjeva) traje cca. od 2-3 mjeseca. Investitor, odnosno podnositelj zahtjeva tek nakon izdavanja Prethodne dozvole za izgradnju fotonaponske solarne elektrane (krovne izvedbe, slobodnostojeće na određenoj lokaciji i sl.) stiče pravo da može izgraditi solarnu fotonaponsku elektranu.

  da bi ovo sve izganjali treba vam minimalno 8-12 mjeseci (ako vam na kraju odobre)

  Sa obzirom da se mora imati registrovana firma a znamo koliki su troskvi iste, mislim da o povratu o kojem oni pricaju nema govora,ali ja jos nisam odustao.

  • Nermin
   31/03/2014 Reply

   Ado moze li neki privatni kontakt? Imam pitanje u vezi solarne elektrane.

 10. anastazija
  26/12/2012 Reply

  Mogu li zamoliti za telefone osoba koje se bave ugradnjom solarnih sistema? Hvala!

 11. nebojsa
  27/03/2013 Reply

  svidimami se sitem. imam veliku zelju da i stivm na svoju kucu. poz

 12. Amel
  11/08/2013 Reply

  zdravo interesujeme da li i ko to radi t.j ugradjujena podruciju Bosne i da li postoji neki kontakt broj ili stranica za informacije hvala!!!???

 13. smail
  20/05/2019 Reply

  Postovani,za privatnu upotrebu solarne energije,jeli mi trema dozvola za instalaciju 15kw snage.<Hvala

Leave a comment

Your email address will not be published.

Game bài đổi thưởng
Link with us