Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

Ostalo

Berzanske prognoze jednog laika

NAPOMENA: Ovaj blog članak je iz 2010. godine!

Odmah na pocetku da vam kazem da nisam neki expert u tom polju, ali poprilicno imam dodira sa ljudima koji su itekako dosta zaradili na berzi, pogotovo sa desavanjima dionica u IT sektoru. Ne bih volio da moje preporuke uzmete preozbiljno, ali rado da pokrenu diskusiji, iako sam svjestan da je jako mali broj ljudi koji se bave tim na nasim prostorima.
Hajmo prvo u demistifikaciju – nekretnine nisu najsigurnije ulaganje, nego to takvo ulaganje strucnjaci zovu ulaganje za budale, jer tu je tesko pogrijesiti, osim ako se trziste na kojem se nalazite zove Balkan. 🙂 Mnogo pametnije je iznajmiti dugo stanove i onda iste te stanove iznajmiti za vise para. To naravno samo funkcionise sa vecim brojem stanova, a moze se vec sa sest komada dobro zaraditi. To sam naucio od autora knjige “punk investment” koji je opisao kako je stekao mnogo stanova u Becu i kupio sebi Aston Martina DB9.
Jos jedna bitna stvar za znati ako pratite vijest u vezi dionica pa makar samo segment (kao IT) jeste da ne treba slusati preporuke od “velikih” kao npr. Financial Times, nego upravo raditi suprotno kako oni kazu. Necu ulaziti u objasnjenja sto i kako, onaj ko prati stvari, brzo ce skontati o cemu se radi.

Podjelio bih sa vama jedan tip koji sam dobio prekjucer od jednog izuzetnog strucnjaka koji je mnogo ulozio u zlato prije tri godine i sada se samo smjesi jer je mnogo na njemu zaradio. On tvrdi da zlato ne treba ni sada prodavati, da jos nije dosao da maksimalne vrijednosti i da ce u slijedece tri godine jos porasti barem za 30%. Niko mu nije vjerovao kada je kupovao palete zlata i srebra prije tri godine, tako da je tesko laiku i sada shvatiti da je opet u pravu. Takve su tendecije u citavom Svijetu da sve govori da ce upravo biti kako je prognosticirao. Posebno srebro je interesantno koje najvjerovatnije ceka isti tok desavanja. Pogledajte podrobnije ovaj chart:

Licno sam pratio Apple, Google i Microsoft dionice i ulozio bih svaku paru u ove tri kompanije, pogotovo kada bih imao mnogo viska. Dionice (posebno Google-a) jesu skupe, ali rast koje ceka ove tri firme ne moze se mjeriti sa onim rastom koji su do sada imali, jer mislim da ce im uspon u slijedecih pet godina (ukoliko ne bude rata na teritoriji USA) biti mnogo veci nego ovaj do sada. Da sam znao za ovo “kontra pravilo” prije 3 godine, kupio bih dionice Microsofta, jer su svi prognosticirali da ce mnogo pasti. Medjutim Windows7 i Office2010 su ih tako iscupali da bi kupovina tada znacila veliki rast i za mnoge ogromno bogacenje.

Uz to sam pratio nekoliko startup firmi od kojih sam mnogo ocekivao i samo jedna je opravdala moje ocekivanje i imala je rast od skoro 300%, dok ove druge su imale kriticne padove, ali su se za tri godine stabilozivale i imale blagi rast. Naravno na tom polju su najinteresanije za mene SEO firme iz USA koje su uzele trziste, kako se u nas kaze, lopatom! Usluge su inace po meni jako sigurna ulaganja, jer nema materijalnih troskova i jedini padovi nastaju kada klijenti otkazu ili odustanu od ugovora, kao sto je to bio slucaj pri pocetku recesije. Medjutim maloprije saznajem da je najsupjesnija godina za njemacki telekom upravo bila protekla 2010. godina u kojoj su zaradili kao nikada prije.
Ukoliko pratite desavanja i hype u vezi cloud computinga (iako je sam pojam nedefinisan do kraja) i slican pokusaj se odvio nekada ranije sa ASP rjesenjima, ovaj put mi izgleda da ce itekako to promjeniti IT svijet, a pogotovo mnogo ocekivani novi OS od Google-a koji ce funkcionisati upravo preko cloud computinga i vjerovali ili ne ce ciljati pocetnike, jer pocetnici se ne zele backati sa Windows errorima, nego hoce da upale PC i da radi ili ne radi i onda obave ono sto imaju. Stoga jos jednom moja preporuka da se kupuju Google dionice i to u sto vecem broju i ukoliko ste ziheras, prodajte ih 2 mjeseca nakon sto izadje Chrome OS i bit cete sigurno mnogo bogatiji. Ako imate SAP dionice, moj savjet je da ih prodate, jer sam cuo previse loseg sto ceka SAP, a bas u djelu Njemacke u kojem ja se krecem, SAP je krenuo i ima svoju centralu.

SAP, stanje 5.2.2011

Jos jednom za kraj cu napomenuti da ja nisam nikakav strucnjak iz ovog segmenta i da su ovo samo moja licna opazanja. Djelujete na svoj rizik.

Comment (1)

  1. D
    27/09/2011 Reply

    Argentum et aurum comparenda sunt 🙂 vala jes’

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *