Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

Ostalo

Avalon pomaže BH bloggerima

Nakon što sam pročitao Hanin post o dešavanjima na blogger.ba sceni, nisam mogao da vjerujem i stoga sam imao veliku želju da djelujem, a ne da pljujem. Naime, blogger.ba je odlučio da uvede tj. forsira Google Adsense reklame na svim blogovima svojih korisnika, bez mogućnosti da se isti ugase. Njihov razlog zašto su ka tome posegnuli u ovome nije bitan, nego upravo odliv nezadovoljnih bloggera koji sele svoje blogove na neke druge sisteme.

Nažalost ekipa sa blogger.ba nije se nikada udostojila da dozvoli svojim korisnicima da naprave sigurnosnu kopiju tj. backup svojim blogova, stoga niko i ne može tek tako preseliti jer mora sve članke prekopirati ručno na novi sistem. Čak i u slučaju da vam hacknu blog, do sada meni nepoznatim metodama, ne možete vratiti sadržaj, jer vaša obavijest administraciji nikada neće biti ni pročitana, kamo li ozbiljno shvaćena. To se upravo desilo mojoj mami sa njezinim blogom, pa sam joj ga preselio na posebnu domenu.

Ono što me oduševljava u ovakvim situacijama su reakcije firmi kao Avalon, koji su me kontaktirali i ponudili besplatan web hosting svim bloggerima koji žele preseliti svoj blog sa blogger.ba i napokon imati sve odvojeno i biti svoj gazda. Ono što vam dakle Avalon nudi jeste besplatan hosting na kojem dobijete već instaliran WordPress (najpoznatija platforma za bloganje) na koju vi možete onda preseliti svoj blog. Kako da to uradite najpametnije, navesti ću dole, jer je tu SEO aspekt jako bitan. Jedino što morate platiti jeste domena, a to vam je kao bloggeru najbolja investicija, jer ćete imati napokon svoju web adresu i moći ćete da razvijete svoj blog u svakom smjeru pa čak i da zarađujete od njega. Na vama je koju ćete domenu izabrati, tu imate nekoliko opcija – od superjeftinijih .info domena, preko standardnih .com domena do poskupih .ba domena. Na vama je da odlučite. Minimalni trošak koji vas čeka je 10KM što bi trebalo biti prihvatljivo svima.

Kako da preselite svoj blog na Avalon hosting?

Javite mi se sa kontakt podacima na nedim@seo.ba i navedite URL svog dosadašnjeg bloga, ime i prezime i datum rođenja. Ako već znate koju domenu želite zakupiti, informišite me i o tome. Dobit ćete uskoro link preko kojeg možete završiti registraciju i dobiti ovaj poklon paket od Avalona.

Na koji način da preselim svoj blog?

Vjerovatno ste na vašem blogu imali određen broj posjeta, koji ne želite izgubiti. Među posjetiocima imate vaše vjerne čitaoce, slučajne prolaznike i one koji vas pronađu preko pretraživača kao Google. Vaši vjerni čitaoci će sigurno ostati sa vama, gdje god vi preseliti, a posjetioci preko Google-a nažalost neće, ako ne uradite selidbu na slijedeći način:

1. Krenite od najstarijeg članka kojeg vrijedi kopirati na novi blog i preuzmite ga 1-1 na novi blog, tj. ostavite isti naslov i prekopirajte cijeli tekst i po mogućnosti slike.

2. Sada objavite taj stari članak na vašem novom blogu i kopirajte URL.

3. Otiđite na stari blog u taj stari članak i izbrišite sav sadržaj, a naslov ostavite kakav jeste.

4. Potom kao sadržaj unesite samo tekst “orginalni članak možete pročitati ovdje” i linkujte riječ ovdje ili cijelu rečenicu na URL koji ste spremili.

5. Sačekajte par dana i posjetioci koji su dolazili preko pretraživača će dolaziti na novi blog, a vjernim čitaocima saopštite vašu novu adresu i uživajte u slobodi koju vam daje vaš sopstveni blog.

Ako bude potrebe, napravit ćemo i video tutorijal kako se to radi. Ako vam pojašnjenje bude nedovoljno, javite se u komentarima da znamo. I odmah da znate – na Avalonu imate 24/7 korisničku podršku koja će vam rado pomoći da riješite probleme na koji možete naići kao novopečeni samostalni blogger.

Ima li neka druga alternativa?

Ukoliko ne želite platiti apsolutno ništa ili imate neki svoj drugi razlog zbog kojeg ne želite seliti na neki hosting, ostaje vam jedino da se prijavite na blog hosting servise kao wordpress.com ili posterous.com i tamo nastavite biti bloger sa sličnim restrikcijama kao na blogger.ba, ali i sa mnogo više mogućnosti nego na blogger.ba

Ko bi trebao ostati na blogger.ba?

Svi oni koji ne vole svoj blog i znaju da će uskoro prestati sa pisanjem istog i ne žele da imaju arhiviran svoj dosadašnji trud. Ali i oni koji tek počinju sa bloganjem i žele iskoristiti blogger.ba community kao prvi izvor posjete.

Ono što sam primjetio jeste da su na blogger.ba najaktivniji teenageri koji budu jedno vrijeme jako aktivni i onda nestanu, a da je jako malo ozbiljnih blogera koji su konsistentni. A takvim sigurno ta platforma nije idealna.

Ukoliko budete imali određenih pitanja i problema, molim vas da koristite komentare, a ne da pišete email-ove za sve sitnice. Kada počnemo slati linkove za registraciju, objavit ćemo to javno, a do tada se samo malkice strpite da vam obezbjedimo idealne uslove.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *