Biznis, Literatura

4 radna sata sedmično

14 Comments 07 studeni 2010

4 radna sata sedmično

Da li je moguće raditi 4 sata sedmično i pri tome živjeti kao milioner? Svakako da je moguće, tvrdi autor knjige “The 4-hours Workweek” Timothy Ferriss. On je svoju bestseller knjigu pretočio upravo u savjetnik kako to postići i koje prepreke do toga se susreću i koje se prepreke javljaju kada napokon dođete do svog cilja.

Još jedna knjiga za naivne?

Definitivno NE! Tim piše o realnosti i onoga što je on sproveo i što je naširoko poznato javnosti. Da knjiga nije za svakoga, to je jasno, jer ne može svako da provede traženo u realnost. Ne radi toga što nema para ili znanja, nego jednostavno što nema hrabrosti! U knjizi je naveo citat Colina Wilsona: “Prosjećni čovjek je konformista, prihvata jad i nesreću tako stoično kao krava koja stoji na kiši.” Upravo je taj nivo svjesti ljudima kriv tj. sami su sebi krivi, da ne mogu da dosegnu ni razmišljanja o tim stvarima, a kamo li da to sprovedu u djelu. Pogotovo ljudi su uvjereni da na našim prostorima, tako nešto nije moguće. Ja lično sam primjer, da itekako to može.

Ko je Timothy Ferriss?

Tim je sada poznati businessman i nekonvecionalista ili kako bi na naš rekli – probisvijet. Sve je počelo sa tim da mu je na poslu bilo dosadno i da je znao da može puno više dostignuti nego raditi šest dana u sedmici po deset sati i za to dobiti ne baš mnogo pare koje svakako nema kada potrošiti, jer mora raditi. Tako da je korak po korak napustio firmu i osnovao svoju firmu koja je prodavala aditive za ishranu preko interneta. Preko toga je se obogatio, pogotovo radi načina rada tj. puštanja konaca. Nakon toga je osvojio argentisko prvenstvo u tangu, kickbox prvenstvo u Thailandu i razne druge lude titule za koje su mu rekli da nema šanse da to dosegne. Prije nekoliko mjeseci je prodao tu firmu koja mu je omogučila da radi četri sada sedmično i sada se bavi samo investicionim ulaganjima, što svi bogati koji pameti imaju rade.

Nije suština u milionima

Da bi živio kao milioner nije potrebno da imaš milione, nego da uoptrebiš mozak! Tako za krstarenje svijetom nisu potrebne basnonosne cifre, nego se za par hiljada može se otići na takvu putovanje. Svi snovi se mogu ispuniti, ako se dobro isplaniraju. Tako jedna francuska familija kada je krenula na jedrenje oko svijeta na iznajmljenom brodu sa djecom, svi su im govorili da su ludi i da im se to ne isplati i da će djeca najviše štete imati. Ono što se desilo jeste da je godinu dana na jedrilici bilo jeftinije, nego suma mjesećnih kirija i troškova za stan u Parizu koji su odjavili kada su krenuli. Također djeca su pročitala toliko knjiga kao nikada u školi, a zbližili se sa roditeljima, jer kuda pobjeći sa jedrilice na sred mora? Bitno je samo hjeti.

Kako postići malo radnih sati?

Tim jako sistematično opisuje put do željenog cilja. Ono što je postigao je veliki uspjeh, a svako može da postavi sebi cilj drugačije. Recimo ja sam sebi za cilj stavio da ne radim petak, subotu i nedjelju i uistinu ne radim! Također sam sebi zacrtao da radim samo 5 sati dnevno radnim danima i to uspjevam. Slijedeći cilj mi je doći do dva sata dnevno i ne želim bolje. To je itekako moguće. Evo redosljed koji Tim predlaže:

1. U firmi u kojoj si trenutno pokušati iznaći način da isti taj posao obaviš od kuće. Ako šef to dozvoli, maksimalno se truditi od kuće da šefu dokažeš da je to isplativo i za njega i za tebe. Ako ne da odmah stalno od kuće, onda jedan dan u sedmici i onda taj dan dati gas i popustiti u birou, tako da će šefu jasni biti argumenti.

2. Kada se dođe kući, bitno je poznavati pravilo 20/80, koje kaže da se 80% posla uradi za 20% vremena. Tako da ćete prikazanih 10 radnih sati u firmi, odraditi za 2 sata i imate 8 sati slobodnog vremena.

3. Kada imate slobodnog vremena uložite ga u svoj business (kako i kakav je teško opisati u blogpostu) i tako povremeno stvarate finansijku neovisnost. Kada je postignete, dajete otkaz na poslu i osamostalite se.

4. Kada pođete raditi svoj business i uhodate ga, bitno je deligirati sve moguće poslove. Itekako vaš business može bez vas! Suprotno tvrde samo oni koji ne znaju druge priučiti da ih mogu zamjeniti. U taj proces deligiranja spada i preporuka da se iznajmi virtualni asistent koji radi po efektivnost i može da obavlja najkomplikovanije i najdebilnije poslove. Kada se u tome uhodate, možete izostati iz lične kancelarije mjesecima i ništa se katastrofalno neće desiti. Za to je bitno optimizovati proizvod i uhodati sve kanale da funkcionišu bez vas.

5. Od toga se može solidno živjeti i takvih businessa se može više pokrenuti, tako da se dođe do kapitala koji potreban da se kvalitetno živi, bez obaveza koje smaraju.

Opisani koraci su jako detaljno pojašnjeni uz jaku psihološku pomoć i savjetovanje, jer je psiha glavna koja vas koći da vi postanete jedan od njih. Optimalan posao za ovako nešto je svakako online business, ali ne mora biti! A od online businessa po meni je najoptimalniji SEO. Ako je neko voljan da ide tim stazama, slobodno neka mi se obrati, jer za to je potrebno samo izuzetna volja i snaga da se to izdrži, a cilj je siguran.

Efikasnost i želja

Svako ima različitu želju, neko da putuje oko svijeta, neko da ima više vremena da provodi sa ženom i djecom, neko da igra igrica, neko … Nebitno koja je, ona je ostvariva, a glavni kočioni sistem je efikasnost. Koliko radnog vremena mi zaista radimo? Zar nam nije svima poznata ona uzrečica “ja kad sjednem raditi, ja uradim i to i mnogo više” ili slično? Koliko vremena provedemo na Facebooku ili surfajući naokolo, umjesto da vrijeme koristimo efikasno i odradimo u rekordnom roku ono što se treba uraditi pa poslije toga radimo šta nam je ćejf? Ukoliko želite biti potpuno slobodni i mobilni i napokon raditi šta želite, a ne šta morate, siguran sam da će vam ova knjiga uveliko u tome pomoći. Meni je baš došla na vrijeme.

Ukoliko želite kupiti knjigu koja će biti isporućena u sve naše zemlje, to možete uraditi na Amazonu.

Ako želite pratiti Tima, pratite njegov blog.

Share 4 radna sata sedmično on Google+       

Vasi komentari

14 komentara

 1. Irhad says:

  Imam i ja “papir fetish”, bas ne mogu dugotrajno citati pdf na desktopu, ili laptopu (tablet trenutno ne posjedujem). Problem je sto me taj fetish kosta :D. Nadam se da ce mi novi Kindle rijesiti taj problem. Senade, moze li recenzija uredjaja, mozda te Nedim pusti da objavis na seo.ba 😀 😛

 2. marko says:

  Knjiga 4HWW je fantastična! Svaka preporuka!

 3. OmerBeg says:

  Citiram :

  “A od online businessa po meni je najoptimalniji SEO. Ako je neko voljan da ide tim stazama, slobodno neka mi se obrati, jer za to je potrebno samo izuzetna volja i snaga da se to izdrži, a cilj je siguran.”

  Ahm, prijavljujem se, mail imaš 🙂

 4. Dražen says:

  Kreneš kao Flash animator pa se pretvoriš u Flash programera. Naučiš After Effects-e. Dreamweaver. Photoshop. Fireworks. Illustrator. Premiere. Soundbooth. Flash Catalyst. Camtasiu. Visual Studio. Expression Web. HTML 4 i 5. CSS. ( nabrojao sam samo programe koji mi se nalaze u taskbar-u 🙂

  Onda shvatiš da je zarada koju ostvaruješ obrnuto proporcionalna tehnologijama kojima barataš.

  I ‘uhvatiš’ se SEO optimizacije.

  P.S.
  Kad SEO ( ako ikad ) ‘umre’, smislit ćeš već nešto 🙂

 5. Marko says:

  Ja sam također sebi stavio cilj da što manje radim. I pokušao sam već u četvrtak ići doma, a doći u utorak na posao. Sve se na kraju svelo da sam dobio otkaz. Ali sam zaposlio samoga sebe i zarađivao stvarno iste novce, a radio sam samo srijedom. Sad uopće ne radim, a svi rade za mene.

  • Lijepo bi bilo ugledati članak u kojem opisuješ kako tačno i šta radiš. Drago mi je da i kod nas ima neko ko je uspio do kraja provesti to u djelo.

 6. Senad Uka says:

  Namjerno dobro ne raditi u birou da bi nesto postigao je nemoralno tako da savjet za rad od kuce ako ti direktor ne dozvoljava otpada bar za ljude koji zele da na halal nacin zive …

 7. ogiogi says:

  Sjecam se da si prije 2 mjeseca istu knjigu na Twitteru spomenuo. Isti dan sam je ali u .pdf-u nasao (Tim se nece ljutiti 🙂 ).
  Nazalost jos je do kraja nisam procitao ali poslije ovakve recenzije cu svakako pozuriti. Tnx…


Trackbacks/Pingbacks

 1. 4 Hour Body dijeta | Nedim Šabić Blog - 21. Apr, 2011

  […] krenuo sa vrha. Radi se o knjizi “4 Hour Body” od Tim Ferrissa koji je napisao i knjigu “4 Hour week” o kojoj sam blogao i koja je izvrsna. Medjutim ova knjiga obecava mnogo, ali je skoro pa totalni promasaj. Kao smislio […]

 2. Oktobarski pregled pročitanih novina | Lični blog Nedima Šabića - 11. Nov, 2010

  […] tipkati, ali eto ko još misli da treba učiti, neka kuca. Preporučio je također dvije knjige: The 4-hour Workweek i Outliers od Malcom Gladwell-a.  Slučajnost ili ne, taman sam jučer završio još jednu […]

BlogloveFollow me!

Preporuka literatureGood to Great - Jim Collins

Jedina knjiga koju bih svakome preporučio ko se bavi ili želi baviti ozbiljno bilo kojim businessom. Svaka stranica je vrijedna čitanja. Uskoro detaljan opis.Tipping Point - Malcom Gladwell

U svakom poslu postoji preokretna tačka. Kako je prepoznati i kako se snositi sa pozitivnim posljedicama koje slijede nakon nje naučite od sjajnog Gladwella.

Trenutno reading


Blink - Malcom Gladwell
Naučni dokazi da srce treba slušati. Samo kako ...?


Investment Punk - Hörhan Gerald
Zašto su bogati sve bogatiji, a vi srednja klasa samo rintate i rintate? Ovaj investment bankar pojašnjava zašto i mogući izlaz iz srednje klase čiji jaz se stalno povečava prema bogatim.

Extra projekti

Malo je projekata koji dugorocno dobro cine, a ovo su neki koji su jako odgovorni i korisni za zajednicu, a krasi ih izdrzljivost:

www.spaja-lica.com - Bivsi studenti daju stipendije trenutnim studentima. Prioritet imaju odlicni studenti sa slabim imovinskim stanjem.

www.fondacija-dar.com - Fondacija koja zblizava ljude, radi na stvarnom dijalogu i brine se o lokalnim pojedinacnim ugrozenim slucajevima.

www.stipendije.ba - Za one koji zele pratiti sve konkurse za stipendije na jednom mjestu. Vrlo azuran i koristan projekt.

www.advokati.ba - Lista svih advokata u BiH po gradovima i djelovima gradova. Konačno se mogu porediti i advokatske usluge.

© 2021 SEO.ba Blog.