Hardware

Mozilla Seabird – Telefon čiji koncept mijenja svjest

2 Comments 30 studeni 2010

Iako mi je današnji dan pretrpan poslom, nisam mogao da odolim da prokomentarišem objavu ovog fenomenalnog koncepta od Mozille. (prije pet minuta sam za njega saznao preko planB Twitter Accounta koji je linkao na ovaj članak) Iako sm od Mozille navikli da nam update-uje redovno naš omiljeni browser Firefox i pokušava uvijek biti korak ispred već jake konkurencije (Google Chrome), te da nam obećavaju da će njihov mobilni browser probiti tržište (što se još nije desilo), tu i tako su geekovi vjerovanto čuli da razvijaju svoj mobitel. I eto napokon su napravili i video u kojem predstavljaju svoj koncept. Pogledajte prvo video pa čitajte dalje.

Inovativan hardware ne čini neki telefon iPhone killerom

Dakle, kao što možete vidjeti video je više nego inspiritivan, o tome ne treba ni govoriti. Samo je pitanje koliko je realan. Ukratko rečeno – veoma realan. Kako? Pa 8Mp kamere već postoje, projektori ugrađeni u mobitele su se već pojavili, bluetooth slušalice i pointere već imamo, a i IR tastature već postoje. Dakle sa hardware-ske strane ništa novo, osim što je sve spakovano u jedan jedini telefon. To je itekako vrijedno pohvale, ali to ga još ne čini iPhone killerom kako ga neki već danas nazivaju! Zašto?

Pa glavni adut iPhone-a nije hardware, iako su se kod iPhone4 itekako potrudili da nam nešto ponude i u tom polju. Glavni adut iPhone-a je interface tj. dobro urađen usability njihovog interface-a i prednost gomile aplikacija za kupiti, uključujući najveću industriju – gaming industriju. Na tržištu već postoji gomila telefona koji hardware-ski tuku iPhone u skoro sve i jednoj specifikaciji, ali se i dalje ne prodaju toliko, jer samo geekovi gledaju na te “sitnice”, dok drugi kupuju “hype” i nesvjesno usability.

Prednosti i mane svakog koncepta

Svako video predstavljanje nekog koncepta je nož sa dvije oštrice. Ukoliko se proizvod ne pojavi na tržištu jako brzo nakon prikaza koncepta tj. video je zapravo u službi pre-promotivnog spota, onda konkurencija itekako profitira od tog videa. Pogotovo u slučaju da od koncepta ništa ne bude. Profitiraju tako što će u svoj novi telefon implementirati neki hardwareski feature iz koncepta – svakako ne sve, jer to ne mogu stići. Ali to je sasvim dovoljno da na kraju kada izađe telefon se kaže – Seabird ima samo jedno ili dvije nove stvari što drugi telefoni nemaju. Uz to, kod ovog koncepta se predstavljanje svodi na hardware show, dok su nam pokazali samo minimalni dio interface-a. Vjerovatno iz razloga što još nije razrađen. A izrada kvalitetnog interface-a traje mnogo duže neko minimiziranje hardware-a da stane u zadane dimenzije.

Ovo što sam vidio od interface-a već se ne uklapa u sam hardware – to ćete primjetiti u video kada dugmad koja su u donjem dijelu odsjećena, radi zaobljenosti telefona. To je školski primjer prof. Nielsena (najpoznatijeg usability stručnjaka na Svijetu), kako se ne smiju implementirati dugmad. To samo podcrtava moju sumnju da još nisu razvili ni beta verziju interface-a.

Je li Mozilla Seabird vrijedan kupovine?

Da se sutra pojavi na tržištu, ja bih ga prvi kupio! A siguran sam da bi mase sačekale da vide kako i šta … i mislim da taj test ne bi baš prošao dobro iz jednog prostog razloga – nije dovoljno šminka i previše je geeky da bi privukao mase. A što se tiče poslovnog Svijeta, developeri (pogotovo open source) rado zaborave (kao što su iPhone developeri zaboravili) da presudni faktor hoće li velika preduzeća koristiti taj mobitel nije da im se mobitel sviđa i da je teh. nađiđan, nego da se uklapa u standarde (pogotovo sigurnosne) koje ta firma ima ugrađene u svaku svoju IT sferu. Tu je pao i iPhone, a Blackberry bere pare na tome. Iako svi znamo da niti jedan BB nema neku veliku prednost nad drugim telefonima na tržištu, ali ipak ćete na Zapadu kod svakog uposlenog u velikim korporacijama vidjeti BB u ruci.

Ja lično jedva čekam mobitel sa projektorom i sa HD kamerom, što će mi biti presudan faktor da ga kupim, jer ne volim (a niti nosim) nositi kameru i projektor sa sobom u torbi.

Share Mozilla Seabird – Telefon čiji koncept mijenja svjest on Google+       

Vasi komentari

2 komentara

  1. codar kaže:

    odlican review, svidja mi se…imam iphone 4 i radi bih ga zamijenio sa nekim geek mobitelom ali ne znam kojim??? mozda HTC HD2 ili diamond ili neki drugi…


Podijeli svoje misljenje

Ostavi traga

BlogloveFollow me!

Preporuka literatureGood to Great - Jim Collins

Jedina knjiga koju bih svakome preporučio ko se bavi ili želi baviti ozbiljno bilo kojim businessom. Svaka stranica je vrijedna čitanja. Uskoro detaljan opis.Tipping Point - Malcom Gladwell

U svakom poslu postoji preokretna tačka. Kako je prepoznati i kako se snositi sa pozitivnim posljedicama koje slijede nakon nje naučite od sjajnog Gladwella.

Trenutno reading


Blink - Malcom Gladwell
Naučni dokazi da srce treba slušati. Samo kako ...?


Investment Punk - Hörhan Gerald
Zašto su bogati sve bogatiji, a vi srednja klasa samo rintate i rintate? Ovaj investment bankar pojašnjava zašto i mogući izlaz iz srednje klase čiji jaz se stalno povečava prema bogatim.

Extra projekti

Malo je projekata koji dugorocno dobro cine, a ovo su neki koji su jako odgovorni i korisni za zajednicu, a krasi ih izdrzljivost:

www.spaja-lica.com - Bivsi studenti daju stipendije trenutnim studentima. Prioritet imaju odlicni studenti sa slabim imovinskim stanjem.

www.fondacija-dar.com - Fondacija koja zblizava ljude, radi na stvarnom dijalogu i brine se o lokalnim pojedinacnim ugrozenim slucajevima.

www.stipendije.ba - Za one koji zele pratiti sve konkurse za stipendije na jednom mjestu. Vrlo azuran i koristan projekt.

www.advokati.ba - Lista svih advokata u BiH po gradovima i djelovima gradova. Konačno se mogu porediti i advokatske usluge.

© 2020 SEO.ba Blog.